BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Златното момиче на пианото“ ще свири в Шумен за 250 години от рождението на Бетовен

Честванията на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен в Шумен продължават. На 26 февруари /сряда/ от 18.35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ шуменските симфоници ще изнесат поредния концерт, посветен на делото на немския композитор. Солисти на това събитие ще са ярките пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин.
Всеки от тях е постигнал шеметни успехи и е натрупал завиден музикален опит. Василенко е наричана „златното момиче на пианото“ – носител е на десет Първи награди от авторитетни международни конкурси. Руснакът Сергей Редкин работи с титани от ранга на Валерий Гергиев и Юрий Темирканов. Под диригентската палка на Калина Василева те ще изпълнят Четвъртия и Петия клавирни концерти от Бетовен, а програмата включва и увертюрата към единствената опера на композитора „Фиделио“.
Виктория Василенко спечелва десет първи награди от международни конкурси (в България, Италия, Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния), както и много съпътстващи специални награди. Една от най-ценните сред колекцията са Първата и Специална награда на Букурещката филхармония на един от най-престижните Международни конкурси „Джордже Енеску“ през 2016 г. в Букурещ, Румъния. Няколкократно е стипендиант на престижния фестивал за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири като солист на Фестивалния оркестър под диригентството на маестро Максим Венгеров. Поканена е като солист на Камерен оркестър – Брюксел за участие в юбилейния концерт по случай 15-годишнината на фестивала през април 2013 г.

Още като студент в Петербургската консерватория „Николай Римски–Корсаков“ Сергей Редкин печели слава освен на пианист, но и на композитор. През 2016г. Валери Гергиев кани Сергей за солист на редица концерти, заедно с оркестъра на Марийнски театър. През следващата година те реализират турне в Испания и Унгария. Сред престижните концертни зали се нареждат Парижката филхармония, Бруклинската Музикална Академия (Ню-Йорк), Аудиторио Насионал в Мексико, Мюнхенската филхармония. Сергей концертира в Москва, Санкт-Петербург, Германия, Австрия, Франция, Полша, Финландия, Швеция, Белгия, Израел, Португалия и др. През концертен сезон 2018/2019 Сергей дебютира с филхармонията на Санкт-Петербург под диригенството на Юрий Темирканов на сцената „Виктория Хол“ в Женева, както и на престижният Люцернски международен фестивал. Солира на Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев на новата сцена „Зарядие“ в Москва; осъществява първите си големи международни турнета в Япония и Великобритания; изпълнява клавирни рецитали в рамките на Люцернски международен фестивал и Вербие (Швейцария), Ноанският фестивал на името на Ф. Шопен във Франция и др.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Специализирана полицейска операция започна на територията на Разград

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!