BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Д-р Димитър Костов: Болницата не печели от пациенти с COVID-19!

Бях афектиран от изказване на инфекциониста доц. Мангъров по БНТ, че в болница постъпвали уплашени пациенти с леки симптоми на коронавирус. А болниците ги приемали, за да усвоят някакви средства. Това заяви пред 24shumen.com изпълнителният директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов минути след заседанието на постоянната комисия „Икономическа политика, общинска собственост и контрол на сделките с общинско имущество“.
„Аз знам каква е картинката в момента в нашата болница и просто бях разочарован от това изявление, уточни директорът. При нас няма леки пациенти“, категоричен бе той.
По думите му до момента през болницата са преминали 25 пациента със заболяване, не заразени, а заболели от коронавирус инфекцията. Всички са били от средно тежко до тежко общо състояние. Доста увредено било състоянието на постъпилите след 6 юни. Настанените в Инфекциозно отделение са били с тежки клинични картини, които изисквали много средства.
„618 лева струва всяка клинична пътека“, обясни д-р Костов. „Пациентите остават повече от 20 дни, така че смятайте за каква сума става въпрос. Не може да се говори за печалби от тези пациенти“, възмущава се той. Голяма част от заболелите са неосигурени.
Загубата, с която МБАЛ-Шумен приключва 2019 година в размер на 316 хиляди се формира от неизползвани отпуски и това е причината за негативния финансов резултат. Иначе болницата приключва с печалба. Това е най-добрият резултат от 2014 година. Това заяви по време на на заседанието д-р Димитър Костов по повод предстоящото събрание на акционерите.
По думите му благодарение на много дейности са увеличени приходите, както по договори с РЗОК, така и с Министерството на здравеопазването.
Размерът на разходите, като процентно съотношение е по-малък. Спестени са разходи от различни дейности, като въвеждането на системата за обезвреждане на опасни отпадъци.
Постигната е икономия от битови разходи – вода, електричество, отчете д-р Костов.
Увеличени са и доходите на работещите в болницата. Регистриран е ръст на заплати 14% на медицински сестри, а 10% на лекари.
„Видно от отчета болницата има милион и осемстотин хиляди просрочени задължения“, намекна общинският съветник Данаил Данчев. Д-р Костов не отрече, но уточни че с най-големите кредитори са подписани споразумения, които се изпълняват. Според него просрочените задължения са в сравнително малък размер. И нямало опасност от блокиране на сметки.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПрезидентът Румен Радев пристига в Нови пазар по покана на кмета Георгиев
Следваща статияЗадържаха „муле“ на ало бандити, измамили двама бургазлии (снимки)

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!