BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дигитализират най-голямата колекция от печати, намерени в стария Преслав

Консервация, реставрация и дигитализация на най-голямата колекция от печати, открити във византийската канцелария на стария Преслав, ще бъде направена по искане на местните историци и археолози. Дейностите ще се финансират от Министерството на културата, след като музеят във Велики Преслав защити проект за опазване и експониране на движимо културно наследство. В музей на старата столица се съхраняват към 700 печата. Преславската колекция от средновизантийски печати, използвани между 971 и 1088г., е най-голямата в света и е забележителна с това, че всички екземпляри са открити на едно място при разкопки на административна сграда в Дворцовия център. В годините след 1970-та са намерени и калъпи за отливането им, което показват, че тук се е намирало ведомство, обслужвало представителя на централната византийска власт след превземането на града през 971г., обясняват историци. Сега, в рамките на проекта, сто печата от колекцията ще бъдат консернирани в лабораториите на НАИМ при БАН.

АМ „Велики Преслав” спечели и още едни проект, свързан с образователните възможности на културната институция и нейното намерение да създаде средата за специализирани занимания на деца и ученици. „Моят музей – вълнуващо пътешествие в Златния век на България” се казва проектната инициатива за ежегодно провеждане на летни училища по археология и история в музея, обясни неговият директор д-р Александър Горчев. По време на заниманията ще се използват магнитни пъзели, активни карти, игри, свързани с буквите и учебни помагала. Регионално управление на образованието в Шумен и читалище „Развитие” във Велики Преслав, ще бъдат партньори на музея. Те ще помогнат помагалата да стигнат до учебните заведения в област Шумен и да се използват в часовете и художествено-творческа дейност.  Предвидени са към 5000 помагала и ако тяхното отпечатване не се забави, децата от музейното училище ще ги ползват това лятото.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!