BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ГЕРБ се отдръпна от комисията, която ще избира управител на БКС – Велики Преслав

Сформиране на комисия за избор на управител на БКС във Велики Преслав се оказа най-трудната точка от дневния ред на сесията. Политическите разногласия доведоха до дълги дебати с редица поименни предложения и отводи. В крайна сметка съветниците от ГЕРБ се отдръпнаха от комисията, която се състои от четирима представители на общинския съвет и трима – на администрацията. Стоян Стоянов, от партията на управляващите, беше предложен за председател, но не получи гласовете, които бяха нужни, за да я оглави. Мнозинството гласува за Александър Горчев от БСП. Той стана председател на комисията, а в състава й влязоха съветниците Милена Маринова, Ангел Ангелов и Юмер Мустафа съответно от „Алтернативата на гражданите“, обединените земеделци и ДПС .

За разлика от трудно излъчените четирима съветници никой не оспори представителите на администрацията. Кметът Янко Йорданов предложи двамата неговите заместници Нина Асенова и Камен Димитров да представляват общината в 7-членния състав заедно с юриста Методи Иванов. Така комисията за избор на управител на БКС беше съставена. Сред съветниците нямаше разногласия за срока на договора и размера на заплатата на управителя. Те бяха единодушни мандатът да остане 4-годишен, възнаграждението да бъде 250 %  от средната брутна заплата в дружеството и предимство за поста да имат кандидати с инженерно или икономическо образование.

След гласуването кметът Йорданов пожела на комисията „да избере един добър управител, който да успее да развие дружеството и да отговори на очакванията на всички граждани“. За потенциалните кандидати градоначалникът каза, че се надява да бъдат политически необременени и оцени като правилно решението в комисията да влязат хора, които не са от партията, която го подкрепя.

На тази сесия общинското ръководство получи картбланш да купи градински трактор  тип „самоходна косачка“ за поддържане на тревните площи, товарене и извозване на зелените отпадъци. Ще се закупи  и специализиран автомобил с хидравличен кран също за поддръжка на  паркове и градини. Инвестициите надхвърлят 100 бона. Автомобилът струва 85 000 лв., които се искат от отчисленията за депониране на отпадъци, а градинският трактор, който можел да се ползва и за чистене на сняг по тротоара, ще се купи със средства от екологични глоби. Те са в размер на 22 000 лв. и били преведени на общината.

Росица Стайкова, Велики Преслав

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!