BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В края на мандата си: Омбудсманът отчете междусъседските спорове като водещи

173 граждани са приети и изслушани от обществения посредник на Шумен през последната една година. Това става ясно от обществения посредник  представения годишен отчет. За същия приод са заведени общо 101 жалби, като образуваните по тях проверки са 37 на брой.

Едва 24 са решените случаи, чрез  взаимодействието на администрацията, броят на становищата с предложения и препоръки е 2.

Обобщените статистически данни разкриват традиционни проблеми пред гражданите на Шумен и същевременно показват развитието на някои нови тенденции. Продължават споровете между гражданите в режим на етажна собственост или опазването на имотни граници, както и настояването решенията в тази област да дойдат чрез общинската администрация. В тази връзка е от значение, че през отчетната година бе проведено обществено обсъждане за изменения в Закона за управление на етажната собственост от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. От името на мрежата на Обществените посредници в Република България също е депозирано становище с конкретни предложения за поправки в закона.  Продължава и тенденцията за намаляване на жалбите от така наречения потребителски характер. През отчетния период институцията е била ангажирана в спорове с „Енерго – Про“ АД /4 случая/, „Водоснабдяване и канализация“ /9 случая/ и мобилните оператори /5 случая/. Данните посочват казуси, свързани със социалното подпомагане /4 случая/, териториалното поделение на НОИ /3 случая/, териториалното поделение на НАП /1 случай/ и ЧСИ /7 случая/.

Годишният отчет на Обществения посредник цели да даде достатъчно информация за констатираните проблеми в административното обслужване на гражданите и същевременно да представи актуалното състояние на диалога между властите и хората.

През месец май т. г. изтича вторият четиригодишен мандат на настоящия Обществен посредник. От това следва и изискването веднага след приключване на процедурата по обсъждане на отчета  Общинският съвет да бъде организиран конкурс за избор на нов местен омбудсман. Към настоящия момент и на основание чл. 9 от Правилника за организацията и дейността на Обществения посредник на територията на Община Шумен настоящият титуляр няма да участва в изборната процедура поради предвиденото ограничение за заемане на поста „от два последователни мандата“.

shumenonline.bg

 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!