BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ВиК: Пазете водомерите от замръзване през зимата!

Предпазването на водомерния възел от замръзване през студените зимни месеци е ангажимент на клиентите, припомня от ВиК-Шумен.
ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите на клиентите трябва да се обезопасят срещу замръзване през студените зимни месеци. В помещенията, където е монтиран общия водомер на етажната собственост, във водомерните шахти или в други помещения, в които е монтиран водомер, не бива да се допуска температурата да пада под 0°С. В случай, че това не може да се постигне, водомерният възел трябва да бъде добре топлпоизолиран и защитен от влага.
При температури под 0°С се увеличава опасността от замръзване на тръбите. За да бъде избегнат подобен проблем, клиентите следва да предприемат някои прости, но ефикасни мерки:
Когато не обитавате имота си през зимата, водата трябва да бъде спряна, а инсталацията изпразнена.
Прозорците и вратите на неотопляемите помещения трябва да бъдат уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата – изолиран.
Не оставяйте външните чешми да капят. Това би могло да предизвика аварии и води до излишна консумация на вода, което ще се отрази на Вашата сметка.
За да се избегне замръзването на външните чешми и тръби:
Проверете изправността на крановете;
Спрете водата от спирателния кран;
Източете водата от тръбите;
Отстранете всички маркучи и други допълнително прикачени към инсталацията елементи.
Спрете водата към всички външни чешми.
Изолирайте външните чешми с материали, които не поемат влага, не се мокрят и съответно не замръзват. Не използвайте одеала или други текстилни материали, които биха могли да се намокрят и след това да замръзнат.
Поставете чували със стърготини или слама във външните водомерни шахти. По възможност изолирайте и капака към шахтата. Препоръчва се капакът към шахтата да е дървен.

Ако тръбите все пак замръзнат, размразяването трябва да става бавно и внимателно като следвате следните правила:
Спрете водоподаването към дома си от спирателния кран.
Отворете най-близкия до замръзналото място кран на чешма, за да освободите парата от топящия се лед.
За размразяване на тръбите използвайте електрически сешоар на най-ниската или средна степен или поставете до тръбите електрическа печка, като внимавате да не ги затопляте прекалено бързо.
Размразяването трябва да става по дължина на тръбата от края, който е най-близо до крана на чешмата.
Никога не използвайте директен пламък, например горелка.

24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗдравният министър: 45 дни преди изборите ще има здравен протокол

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!