BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бурни аплодисменти, трогателни думи и сладолед от зам.-кмет за най-гласовитите посланици на Шумен

След 10-дневно успешно творческо пътуване до Германия на 17 септември в Шумен се завърнаха децата от хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК град Шумен. Шуменските хористи участваха от 11 до 15 септември деветнадесетото издание на Международния младежки хоров фестивал във Волфенбютел EUROTREFF 2019, който отброява своята 38-годишна история.
Хор „Бодра песен“ с художествен ръководител и диригент Деница Узунова и пианист Жанета Кацарова бе сред поканените 19 хора от 13 държави след селекция на 40 състава. В EUROTREFF 2019 участваха еднородни и смесени детски и младежки хорове от Германия, България, Полша, Украйна, Русия, Испания, Естония, Катар, Финландия, Австрия, Словения и Швеция.
Мащабното хорово биенале Eurotreff е очаквано културно събитие и се провежда на голяма площ в Долна Саксония, обхващайки не само Волфенбютел, но и градовете Брауншвайг и Шьонинген.
Децата от хор „Бодра песен“ имаха удоволствието да бъдат приети и настанени в семействата на певците от смесения младежки хор Pueri Cantores към църквата St. Aegidien , намираща се в Брауншвайг – вторият по големина град за областта след Хановер. Имахме възможност да се радваме на гостоприемството и вниманието на германските си семейства, а децата бяха обгрижвани и засипвани с внимание и усмивки от новите си „родители“ , с които се разделиха с много сълзи от обич и признателност.
Фестивалът протече в 5 дни, изпълнени с много музика. По време на откриването на фестивала в залата Lindenhalle всеки хор се представи с една атрактивна песен, а приветствия отправиха представители на местната власт. Децата от хора имаха невероятния шанс именно там да се срещнат и запознаят със словенския композитор Тине Бец, който създаде за тях и за хоровите празници в Шумен версията за еднороден хор и оркестър на Младежката си меса, чиято премиера се състоя през април в Шумен. Радостта на композитора беше още по-голяма, когато хористите поздравиха него и съпругата му (диригент на словенския хор-участник) с „На многая лета“ по случай току-що сключеният им брак.
На следващия ден хор „Бодра песен“ бе много топло посрещнат в началното училище Вилхелм-Раабе във Волфенбютел, където пред аудитория от 100 деца в начална училищна възраст нашите певци представиха интересна и разнообразна хорова програма. Специално за малките ученици бяхме подготвили беседа на немски език, разказваща за Шумен, духовните и културни традиции на града ни и историческите забележителности. Местните деца ни посрещнаха с реплика на български “Здравейте, как сте“ , реагираха спонтанно на песните, разказващи за Баба Яга и непослушния козел, а в края на концерта изпълнихме заедно с тях музикален канон. Изпратиха ни с прегръдки и бонбони.
Фестивалната програма продължи с участие в хорово ателие с диригента Луиджи Лео от Италия. Заедно с хорове от Естония, Германия и Финландия в рамките на 8 часа подготвихме за гала-конецерта съвременните хорови творби: Shadows over a cradle by Melissa Dunphy, God of the Open Air, Bob Chilcott; Caracola by Alessandro Cadario; Even when He Is Silent, Kim Andre Arnesen .
Самостоятелният концерт на хор „Бодра песен“ бе на 13 септември в Катедралата Свети Егидий, в Брауншвайг. Особено успешно протече той и наистина нашите деца и техните ръководители развълнуваха германската публика така, че тя стана на крака и пожела бис с нестихващи аплодисменти. След концерта при нас дойде Анна, който сподели, че е от Русия и изключително много се е трогнала от изпълнението на молитвата „Отче наш“, защото разбира всички думи от нея и помоли да я изпълним още веднъж за нея. Разбира се, че не отказахме. Специален поздрав получи и диригентът на хорът-домакин господин Бернхард Шнайдер, който имаше рожден ден.
В своята концертна програма хор „Бодра песен“ представи разнообразна програма, разкриваща красотата и богатството на българската хорова композиторска школа, включвайки творби от композиторите Филип Павлов, Светослав Обретенов, Добри Христов, Стоян Бабеков, Николай Стойков, Йосиф Чешмеджиев, Георги Димитров, както и съвременни композиции от чужди автори.
Последният ден от фестивала бе изпълнен с концерти по централната улица на Волфенбютел от всички хорове и всеки от тях пя на три места пред многобройна публика. Нашите деца отново бяха много бурно аплодирани, а заместник-кметът на града пожела да ги почерпи със сладолед. Вечерта, отново в Линденхале, се състоя гала-концертът, на който всички хорови ателиета – седем на брой, представиха своята програма.
На 15 септември хор „Бодра песен“ пя отново в Катедралата Свети Егидий в Брауншвайг, но този път бе водеща част от неделната служба и изпълни всички части от Missa pro Juventute от Тине Бец, Аве Мария от Джулио Качини, Отче наш от Стоян Бабеков и една последна песен специално за публиката в катедралата, извън богослужението.
Следва най-трудната част от пътуването ни – вкусен обяд с домакините и много прегръдки и сълзи на раздяла. Обещахме си, че ще се видим отново в България след две години, когато ще се проведат Хоровите празници „Добри Войников“.
По време на дългото пътуване децата имаха възможност да разгледат Златна Прага и да се насладят на красотата й както пеша, така и с кораб по река Вълтава.
Отправяме своите огромни благодарности за финансовата подкрепа към Община Шумен, родителите на децата, както и многоуважаваните спомоществователи: фирмите „Автомагистрали- Черно море“ и „Фикосота“ Шумен.
Снимки: Красимир Крумов
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!