BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Борисов за мерките: Компромис засега може да направим само за учениците

Бойко Борисов. Снимка: МС

Компромис може да направим само с образованието, заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга на Националния оперативен щаб. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. След това ще се вземе решение освен учениците кое друго може да се отвори. Проблем е, ако едновременно с разхлабването на учениците, на фитнесите, на това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, може да доведе до леко повишаване. За радост, коледните и новогодишните празници не увеличиха заболеваемостта, за радост, яслите, детските градини и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Учениците са нещото, което го настоявам пред Щаба да направим необходимото за тях, отбеляза Борисов.
Представете си да сте втори-трети месец някъде, където в 18.00 ч. трябва да сте по къщите, каза Борисов. Както е в Германия, Франция, Холандия, Белгия, Гърция, Испания и т.н. Ние засега сме като оазисче.
Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да ни доведе след това голяма заболеваемост, която не може да се овладее. Защото новия щам в пъти по-бързо заразява.
Много по-дисциплинирани държави, въпреки стриктното спазване на мерките, имат огромен ръст на заболеваемост. Стига се до въвеждане на вечерен час, което не е правено от Втората световна война. Ние в България максимално щадим психическото и физическото здраве на хората.
Удължаването на мерките след 31 януари ще струва близо 100 млн. допълнително, което означава нови нотификации пред Брюксел и пари, които се дават за неработещ бизнес. Спасяваме работни места, но това не носи принадена стойност. Заводите работят, предприятията работят и това е голямо предимство на България пред останалите. Затова задържаме най-ниския дефицит в Европа – минус 3 процента, другите минаха 10-11, най-ниския външен дълг, отбеляза още премиерът Борисов.
С ресторантьорския бизнес ще се водят разговори преди 31 януари. Дотогава ще се наблюдава броят на заболелите и починалите, както и възстановяването на медицинските екипи. След това ще се вземе решение освен учениците, кое друго и за колко може да се отвори. С ясното съзнание, че ако отново кривата тръгне нагоре, поне сега се видя, че с тези мерки, ако се приложат, веднага кривата тръгва надолу, отбеляза премиерът Бойко Борисов.
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТрима младежи се качиха на Паметника за екстремно селфи, в единия откриха марихуана
Следваща статияРусенец опита да заблуди шуменски полицаите с фалшив документ за технически преглед

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!