BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безпрецедентно: Хор „Родни звуци“ напусна читалище „Добри Войников“

Емблематичният за шуменци смесен хор „Родни звуци“ напусна Народно читалище „Добри Войников-1856“.
Читалището без знанието на хористите регистрира търговска марка с името на хора, който не е нито създало, нито основало. И изявява претенции към името, без да има законови претенции. Това заяви пред 24shume.com диригентът на хора Христо Атанасов. Той е и член на читалищното настоятелство.
„Друга причина е лошото отношение към мен лично и към хористите, също. Както и дискриминационното отношение към нови хористи и грубото вмешателство в репертоарната и концертна дейност, в политиката на водене на репетиции. И още – определяне на хоровете, с които да участваме на фестивали“, аргументира той крайната мярка.
Атанасов недоволства и срещу липсата на финансова прозрачност – още една причина за раздялата с читалището.
„Хористите също искат да има отчетност как се разходват средствата от спонсори“, категоричен бе той. Това е в реда на нещата, отбеляза Атанасов.
Според хористи, с които репортер на 24shumen.com разговаря по казуса, диригентът е бил „подложен на психически тормоз от ръководството на читалището“. „Инициативата за напускането е изцяло наша, г-н Атанасов ни е много ценен, за да търпим“, мотивираха се те.
Отворено писмо за раздялата е изпратено до кмета на Шумен Любомир Христов, подписано от 48 хористи.
„Поради създадените конфликти продължили през годините между колектива и хора от читалищното ръководство ние хористите заявяваме желанието си да напуснем. За тази цел нашето хорово ръководство регистрира Сдружение с нестопанска цел с обществена полза“, е записано в документа, който ни бе предоставен.
Авторите търсят съдействие относно финансовата издръжка на хора, осигуряване на репетиционна зала, осигуряване на пиана, роял, нотен архив, облекла.
Приложена е план-сметка за необходимите разходи.
Очаква се Общината да разгледа въпроса за финансирането на хора на една от следващите сесии на Общинския съвет.
„Администрацията е твърдо зад нас и ще съдейства за развитието ни“, съобщи диригентът.
Потърсен за становище относно създадената безпрецедентна ситуация, председателят на читалището Николай Николов отказа коментар.
Очаквайте подробности по темата!
Снимка: Архив на НЧ „Добри Войников-1856“
24shumen.com

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОпит за кражба на аварийна скоба остави половин Шумен без вода

loading…

Източник: 24Shumen.COM

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!