BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шумен вече и с дендрологичен маршрут

Шумен се сдоби с дендрологичен маршрут. Той бе представен днес от членове на Научно-образователния център за наука, технологии, инженерство, математика и изкуства „СТЕАМ“.
Маршрутът включва 80 от растителните видове – дървета и храсти, които се срещат на територията на Шумен от Градската градина до парк „Кьошковете“. 80 информационни табели запознават гражданите и гостите на града с растителното разнообразие.


Идеята за създаването на маршрута се ражда преди две години, когато на научна конференция ученици представят пет плаката със снимки на дървета. „Тогава решихме, че може да превърнем града в своеобразна ботаническа градина, като до най-атрактивните растителни видове поставим табела с информация за него“, обясни проф. Веселин Захариев от Шуменския университет.
Атракцията е насочена и към децата и учениците, като по този начин те имат пряк достъп до природата.
21 от табелите са поставени в Градската градина, а други 27 в парка до сградата на Община Шумен.
При проучване на растителното разнообразие в града под лъва специалистите попаднали на редки и екзотични растения. Сред тях са „Ливанският кедър“. Той е използван още от древните египтяни, които правели от дървесината му кораби и фараонски саркофази.
Най-популярното коледно дърво у нас е смърчът. Малко известен факт обаче е, че корените на дървото могат да оцелеят до 10 000 години. Сред интересните растения е и тисът, който има способността да отслабва.

Родината на екзотичната райска ябълка е Китай. Дърветата са мъжки и женски, като имат способността самостойно да сменят пола си. Тези и още много други интересни факти за растенията в Шумен могат да се научат от информационните табели.
Събраната информация за растителните видове ще излезе в книга. Тя ще има и електронен вариант, който ще бъде публикуван в интернет до края на този месец.
Проектът за създаване на дендрологичен маршрут в Шумен се реализира с подкрепата на Община Шумен. Интерес към проекта вече са появили и други градове от страната.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!