BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За трети път фестивалът „Шумен жужи“ събра пчелари от областта

Фестивалът на меда „Шумен жужи“ събра днес в Градската градина пчелари от цялата област.
На щандовете производителите предлагат домашен мед и пчелни продукти.
Празникът се провежда на всяка нечетна година. Организатори на събитието са Съюзът на българските пчелари-Шумен, читалищата „Боян Пенев“, „Напредък“ и Туристическо дружество „Мадарски конник“, с подкрепата на Община Шумен.
Мотото на третото издание на фестивала е „Мед, песни и туризъм – за здрав и бодър организъм“.
В местната организация на Съюза на пчеларите членуван 100 производители на мед. Регистрираните пчелини в Шуменско са над 300. „В момента секторът не е в добро състояние, защото изкупните цени на меда се сринаха на ниво от преди 15 години. Цените на дребно не са се променяли от 11 години. Това отказа много млади пчелари да се занимават с тази дейност, защото не могат да издържат семействата си“, обясни председателят на Съюза на пчеларите в Шумен Даниела Челебиева и добави, че климатичните промени и използването на пестициди за растителна защита се отразяват зле на производството на мед.


В България на година се произвеждат между 7 и 12 хиляди тона мед, което според специалистите е твърде малко. „Ако всеки човек у нас изяжда 1-2 килограма мед на година, родното производство ще стигне, колкото да задоволи местния пазар“, коментира Даниела Челебиева.
Днес и утре базарът на мед и пчелни продукти ще бъде в Градската градина в Шумен. От понеделник до петък щандовете ще бъдат разположени по централната пешеходна зона на булевард „Славянски“.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!