BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Глобяват ВЕЦ-а на бивша екоминистърка, надхвърлила разрешените кубици

Акт за административно нарушение, заради ползване на вода от язвир „Тича“ над разрешените количества за ВЕЦ „Моста“, ще бъде съставен на собственика на Централата –  фирма „Касиопея 7“ ЕООД, представлявана от бившата екоминистърка Долорес Арсенова и съпруга й Асен Арсенов. Това става ясно от изпратено писмо-отговор на екомиснитерството до общинснкия съвтеник Добромир Драев, подписано от зам. министърът Красимир Живков.

Причината е, че водната централа надхвърлила разрешения от Министерството на околната среда и водите  обем от 856 000 кубика.

При извършена проверка от Басейнова дирекция „Черноморски район“ било уста новено, че за периода 1 януари – 31 декември 2019 г. чрез ВЕЦ „Моста“ са използвани общо 19,816 милиона кубика вода и произведената енергия от централата за същия период е 458,23 кВ, при константа на електромера 4080.3.

„Установено е превишение на разрешените обеми в размер на 856 000 кубически метра за година. За констатираното нарушение на дружеството собственик на ВЕЦ-а – „Касиопея 7“ ЕООД, ще бъде съставен акт за установяване на административно нарушение“, се посочва в отговора, като не става ясно какъв е предвидения размер за констатираното нарушение.

За посочения период Централата е имала право да преработва вода само чрез малката си турбина – водни количества от 0,6 кубични метра или 18,9 милиона кубика годишно, които били необходими за нормалното функциониране на екосистемата в река Голяма Камчия.

От МОСВ допълват, че от началото на 2019 г. до момента не са разрешавани води за електропроизводство, предвид поставено условия в разрешителните и съответно в месечните графици, че за водовземане с цел производство на електроенергия се разрешава над определения обем в язовира, обезпечаващ приоритетните водовземания,  а именно: напояване – 40,0 млн. куб м. годишно, питейно-битово снабдяване -38,5 млн. куб. м. и за осигуряване на максимално допустим отток – 18,96 млн. куб. м.

Регистрираният приток в язовир „Тича“ за 2019 г. е 32 милиона кубика вода, което определя притока като характерен за много суха година с обезпеченост 95%. В случай, че през 2020 г. се запази тенденцията за приток в условията на суха година и предвид, че ВиК- дружествата ползват средно по 3,2 милиона кубика месечно и се освобождава по 1,58 милиона кубика месечно за екологични нужди, водите на язовира ще бъдат достатъчни за питейното водоснабдяване през годината на градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав, уверяват от МОСВ.

Независимо от това, предвид ниския приток през 2019 г., МОСВ  предприело превантивни действия и през януари т.г. от язовира се освобождават само 0,218 милиона кубика  за минимално допустим оток в река Камчия. Тези намалени количества не били достатъчни за нормална работа на малката турбина на ВЕЦ „Моста“, поради което от 1 януари 2020 г. водната централа не работи“, посочват от МОСВ.

Дружеството „Напоителни системи“ било уведомено, че при продължаващо засушаване е възможно да се ограничи водата за напояване през лятния сезон на 2020 г.

Обемът на язовир „Тича“ към 8 януари 2020 г. е 170,375 милиона кубика, което представлява 54,6 % от общия обем, според данните на МОСВ.  „Предвид процента на запълване и предстоящия период, през който се очаква постъпване на най-голям приток в язовира – от февруари до май, не се налага ограничаване на питейно битовото водоснабдяване“, подчертават в писмото си МОСВ.

За водовземане от язовир „Тича“ министерството е издало разрешителни на:

  • ВиК Шумен – за питейно- битово водоснабдяване с лимит до 29 милиона кубически метра годишно
  • ВиК Търговище – за питейно- битово водоснабдяване с лимит до 9, 49 милиона кубика годишно
  • Напоителни системи ЕАД – за напояване с лимит до 40 милиона кубика годишно
  • Фирма „Касиопея- 7“ ЕООД – за електропроизводство чрез подязовирна ВЕЦ „Моста“ с лимит до 28 милиона кубика годишно
  • Фирма „Трейдиом“ ООД – за електропроизводство с лимит до 28 милиона кубика годишно

ВЕЦ „Моста“ вллиза в експлоатация през юни 2010 г.,  с разрешително от МОСВ за срок от 10 години.

shumenonline.bg

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!