BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В началото на груповия лов на дива свиня полицията масово проверява авджиите в Шуменско

Полицейски служители от Областната дирекция в Шумен започнаха масови проверки на ловните дружинки в областта по време на откриването на груповия лов на дива свиня. Униформените осъществяват контрол при пренасяне на оръжието на ловците. По време на проверките преди начало на ловните излети полицейските служители ще обръщат внимание за безопасно боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по цел, която е ясно видима, на забраната за носене и ползване на оръжие след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.


Проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и инструктаж за безопасност- така започна първият излет на дружинката в село Драгоево в местността „Средуръта“. Полицай Марин Савов извърши проверка на разрешителните и начина на пренасяне на оръжията на ловците. Според нормативните изисквания оръжието трябва да бъде в затворено в транспортен куфар или в калъф, който има заключващо устройство на спусъка. Обърна внимание на правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на лов. Най- младият ловец в дружинката, в която членуват 70 ловци е на 30 години, а най-възрастният на 68.
Проведени са инструктажи с ръководителите на ловните сдружения, като им е обърнато внимание да се спазват правилата за безопасност при боравене с оръжие и боеприпаси. Надяваме се на отговорно отношение, за да приключи сезонът без инциденти, каза директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим. Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете, ловът трябва да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ловците са инструктирани да са бдителни и ако установят умрели диви свине или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетентните служби, допълни Расим.

През 2018 година по време на ловни излети са проверени 269 ловци, нарушения не са констатирани. 3 212 са ловците, които се водят на отчет в сектор „КОС“ към ОДМВР- Шумен. Общият брой огнестрелно оръжие, което се води на отчет и контрол към 30.06.2019 г. е 7 123, от които 5 578 броя са за ловни цели, а 1 545 са собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобито от тях за служебни и граждански цели.
Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ.
24shumen.com

Източник: 24Shumen.COM

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!